Az ősz hajszálak megjelenése sok bosszúságot tud okozni. És itt most elsősorban nem arra gondolok, hogy az ősz haj az idő múlására emlékeztet. Hanem arra, hogy fokozatosan elkezd változni az eredeti hajszínünk. Ahogy egyre több ősz hajszál jelenik meg, még az is, aki addig nem festetett, elkezdi érlelni a gondolatot, hogy hajat kéne feste(t)ni. A mákos haj, főleg, ha előtte ragyogó hajszín ölelte körül az arcot, sokkal fakóbbnak, színtelenebbnek hat. Idő kell, míg megszokja az ember.

Aki meg már korábban is festette a haját, különösen ha sötét hajszínre, annak elég bosszantó, hogy akár már két héttel a festés után, szinte kiabál a lenövés a hajtöveken. Egy 6 hetes lenövés pedig már elég cudarul tud kinézni, habár az még csak 1,5 cm. És sajna nem lehet elhitetni senkivel, hogy hát ez ombre. Messziről kiabál, hogy ez bizony nem a fodrász alkotása. Sokan ilyenkor szőkére váltanak, mert ott kevésbé tűnik fel. Csakhogy a szőke nem mindenkinek áll jól.

Felmerül a kérdés, ha már a haj több, mint 50%-ban ősz, hagyjuk-e meg a természetes színünket, vagy tovább harcoljunk a lenövéssel?

Az ősz hajról a legtöbb fodrász lebeszéli a vendégét, és a köztudatban is az terjedt el, hogy az ősz az öregít. És ez mennyire nem igaz! Legalábbis nem igaz mindenkire!

Mikor és kit öregít az ősz haj?

Erre nincsenek igazán generális, mindenkire alkalmazható szabályok, mert ez függ a stílustól, a személyiségtől, és a természetes (szín)adottságainktól is. Szóval leginkább ezt egyedileg kell vizsgálni.

 

Ha mégis valamilyen színelméleti általánosságot szeretnék meghatározni, akkor a meleg színtípusoknak (tavasz, ősz) nem az igazi. A tavaszok és őszök sárgásra őszülnek, viszont ha lehamvasítják a sárgás hajukat, akkor meg hideggé válik a hajszín, és ez a meleg barackos bőrük mellett nem mutat jól.

A nyarak pedig túlzottan kifakulhatnak, beszürkülhetnek az ősz hajtól, elveszítik az amúgy sem túl erős kontrasztjaikat. Ez nem jelenti azt, hogy nem találunk olyan nyarat, akinek mindezek ellenére igenis nagyon szép az ősz hajszín! Erre mondom azt, hogy ez egyéni adottságok függvénye.

 

Az ősz hajat leginkább a tél típus tudja viselni.

A lényükben van egyfajta drámaiság, és ez lehetővé teszi, hogy ne elbújni akarjanak, hanem az ősz haj ellenére, egy jó hajvágással, a feltűnő színekkel, egy finom sminkkel, fiatalosak maradjanak.

És ez itt most nagyon fontos. Ha ősz hajat szeretnél, akkor azt ne azért, hogy ne kelljen vele foglalkozni annyit. Bár a folyamatos festést megúszhatod, a rendszeres ápolást nem. Pont akkor válik öregessé az ősz, ha olyan igazi régimódi fazont választunk hozzá, és nagymamásítjuk.

Elnézést kérek a sok-sok fiatalos és gyönyörű nagymamától, és szerintem érted, hogy mire gondolok. Onnan került be a köztudatba az ősz öregítő hatása, hogy pár évtizede az ősz haj viselésének egyáltalán nem volt kultúrája. Azok hordták, akik már lemondtak magukról.

Csakhogy, ennek nem kell így lennie.

Ha az ősz haj, egy szuper trendi hajvágással párosul, ha mellette az arc kap egy finom sminket, amitől üdévé válhat, és mellette a ruhatár is élő, színes és fiatalos, akkor az ősz haj megkoronázza a külsőt.

Ugyanakkor, ha már teljesen fehér a haj, akkor az feltűnő is egyben. Lehetetlen vele elbújni. Ha te nem az vagy, aki szívesen vonzza magára a tekinteteket, akkor nem biztos, hogy az ősz haj a jó választás számodra.

Amit mindenképpen érdemes megvitatnod magaddal, hogy erre hajlandó vagy-e? Na meg persze arra, hogy a sminkelés a mindennapjaid része legyen. Szó sincs vakolatról, vagy arról, hogy egy nagyon részletgazdag sminket kéne elkészítened naponta. Arról viszont igen, ha nem akarsz fáradtnak és idősnek tűnni, hogy megtanuld magad úgy sminkelni, hogy az természetesnek hasson, és mégis színeket adjon az arcodnak.

És még valami.

Mindazokon túl, amiket már leírtam, a legfontosabb az, hogy ismerd meg magad, és kezdd el szeretni azt a külsőt, ami van.

Ugyanis annál, hogy mások mit tanácsolnak sokkal fontosabb, hogy te hogy fogod magad érezni ősz hajjal. Ehhez, ismerned kell önmagadat belül, és szeretni a külsődet kívül.

Semmiképpen se erőszakold meg magad, és dönts mellette, csak azért, mert most egyre trendibb vállalni az ősz hajszínt, vagy mert mások azt mondták, hogy az neked jó lesz.

Ha rendelkezel megfelelő önismerettel, magabiztossággal, van kialakult stílusod, és tudod viselni, akkor bátran felvállalhatod az őszülő hajadat. Biztosan nem fog öregíteni!

Ha viszont ezen a téren van még mit tenned, akkor mérd fel, mit jelent egy ekkora változtatás a számodra. Lehet, hogy még kell hozzá pici idő, pár változás, és megérik rá a helyzet. És az is lehet, hogy nem. Ezt egyedül csakis te tudhatod.

 

Ha hozzájárulás lehetek neked ebben, akkor keress meg, és együtt megnézzük, mit tehetünk érted. Például a Teljes stílustanácsadás keretein belül>>

 

 

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal!