Kering a köztudatban, hogy a ceruzaszoknya mindenkinek jól áll. Szerintem ez egyáltalán nincs így. Elég csak megnézni pár képet a Google-ben, az Instagramon, vagy a Pinteresten, és máris szembetűnik, hogy bizony a ceruzaszoknya nem az a szoknyafazon, amit bárki bátran, bármilyen formában viselhet.

Tényleg egy nagyon nőcis viselet a ceruzaszoknya, és ha sikerül megtalálni a megfelelő darabot, akkor nagy kedvenc lehet. Mégsem lehet azt mondani, hogy a ceruzaszoknya mindenkinek jól áll.

Mit tud a ceruzaszoknya?

Kihangsúlyozza az íveket, kihangsúlyozza az alakot. A figyelmet a derékra, a csípőre és a gömbölyű fenékre viszi. Emiatt azoknak előnyös leginkább, akiknek van egy kis kerekség ezen a tájon.

Kis kerekség, és nem túl sok. Ha a csípő (és a fenék) erőteljes, szembetűnő, az alak leghangsúlyosabb része, a ceruzaszoknya a fazon sajátossága miatt még tovább erősíti, és hangsúlyozza a csípőt. Ami már amúgy is felhívja magára a figyelmet, azt szükségtelen tovább növelni, nem igaz?

Mi miatt csinálja ezt a csípővel? A térd felé erőteljesen szűkülő vonalvezetés a ludas. Mivel térdnél, vagy ahol végződik ott annyira szűk, hogy még fel is kell hasítani, ezért a csípő vonalát kiemeli.

Tehát ha nem szeretnéd, hogy a csípődet hangsúlyozza, akkor ne olyan szoknyát válassz, ami az alja felé erőteljesen szűkül.

Ha nem a klasszikus ceruzaszoknyára hajtasz, hanem olyat keresel, ami jobban közelít az egyenes fazonhoz, de még nem éri el, akkor nagyobb az esély rá, hogy ha csípőben bőven adott a természet, akkor is jó lesz.

Ceruzaszoknya kinek áll jól?

 

Homokórák

Vékony és telt homokóráknak, ahol a derékív megvan, és a mellbőség és a csípőbőség közel azonos, ott arányos testalkatról beszélünk. Semmi sem túl hangsúlyos, semelyik testrész nem vonja magára a figyelmet. Akkor sem, ha vékony a derék, és akkor sem, ha kicsit szélesebb, mert az arányok megvannak, harmonikus a testforma. Nekik csodásan állhat a ceruzaszoknya. Vékony homokórák viselhetik testhezálló felsővel, teltebbek inkább alakot lágyan követővel.

 

Egyenes alkatok

Egyenes alkatoknak akkor lehet ideális, ha kicsit lazább, alakot lágyabban követő felsővel viselik, illetve ha a fenék és a csípő kerekedik valamelyest. Ha jelentősen szögletes a csípő, vagy lapos a fenék, akkor a ceruzaszoknya erre fogja felhívni a figyelmet.

Ha nincs meg a derékív, tehát teljesen egyenes az alkat, akkor testhezálló felsőt semmiképpen sem javasolnék, mert akkor pont a derékív hiányára helyeződik a hangsúly. Ha már van egy pici ív a derékban, akkor viszont jó lehet, mert a szoknya derékmegoldása ad egy kis plusz optikai derékívet, és csípőben pedig tuningol.

 

Körték

A körték esetében a csípő szélesebb arányaiban, a vállszélességhez és a mellbőséghez képest. A csípő a leghangsúlyosabb testrészük, amire klasszikus ceruza szoknya még több hangsúlyt helyez, az alkatot optikailag még aránytalanabbá teszi. Ráadásul, ha a szoknya rugalmas anyagból van, akkor minden egyenetlenséget meg is mutat a csípőnél és a combokon. Nekik inkább kerülendő a klasszikus ceruzaszoknya. Ha sikerül találni olyat, ami az egyenes fazon és a ceruza fazon között van, az optikailag előnyösebb lehet. A derekukat viszont mindig hangsúlyozzák. A felső ne tapadjon, inkább lágyabb esésű, alakot finoman hangsúlyozó legyen, és az is hasznos, ha a váll megoldásban van valami trükk, ami a vállakat szélesíti, hogy az arányok helyreálljanak.

 

Almák

Almákra jellemző, hogy a hastájék a leghangsúlyosabb. Az imént szó volt róla, hogy a ceruzaszoknya a derekat hangsúlyozza, és karcsúsítja (ott, ahol amúgy van némi derékív). Az alma alkatúaknál ez a derékív teljesen hiányzik. Emiatt a szoknyába betűrt felső, a szoknya derekának a megmutatása, felhívja a figyelmet a derék hiányára. Nem mondom, hogy soha, semmilyen esetben sem lehet jó, de ez függ attól, hogy mekkora méretű hölgyről van szó, illetve, hogy milyen két darabot szeretnénk összeilleszteni. Kívül hordott felsővel jobban működhet, vagy ha a felsőnek csak egy része van betűrve, vagy, ha már betűrt, akkor egy blézerrel, hosszabb kardigánnal, mellénnyel képzett hosszanti vonallal érdemes osztani az alakot. És a fazonban, itt is, inkább ajánlanám az egyenes és a ceruza között lévő köztes megoldást.

 

Telt nők és a ceruzaszoknya

Számtalan cikket olvasni, hogy telt nőkön jó a ceruza szoknya, csak tűrjék be a felsőt, és legyen sötét. Nem minden telt nőn jó a ceruzaszoknya. Ugyanis attól mert telt valaki, még ugyanúgy lehet körte (harang), alma, homokóra (8, cselló), vagy éppen egyenes alkat (galamb). Teljesen különböző alkati adottságokkal jellemezhetők a telt hölgyek is. Nem minden telt nő alma, pedig a legtöbb helyen a teltséget, az alma alkattal azonosítják. Ha valaki teltként homokóra, akkor nagy eséllyel lesz jó neki a ceruzaszoknya, de ez nem jelenti azt, hogy attól mert telt valaki, attól automatikusan hordhat ceruza szoknyát.  Attól is függ, mekkora a mérete, és attól is, hogy a felesleg hogyan oszlik meg rajta. És attól is függ, mivel veszi fel a ceruzaszoknyát. Az egyes alkattípusokra vonatkozók ugyanúgy érvényesek a telt nőkre is.

 

 

 

Mit kell még figyelembe venni a ceruzaszoknyánál?

Van még egy, kicsit sem elhanyagolható hatása a ceruzaszoknyának, ami éppen abból ered, hogy ahol végződik, ott a legszűkebb. Ez legtöbbször valahol a térd közelében van. Tehát amit még figyelembe kell venni, az a lábszár, vagy ha térd felett végződik a szoknya, akkor a térd és a comb formája.

A ceruzaszoknya nem csak a derékra és a csípőre van hatással, hanem a szoknyából kikandikáló virgácsokra is. És bizony kiemeli ha valami szép, és azt is, ami kevésbé. Mondhatnám, hogy optikai vastagító hatása van, de érdekes módon ez csak a nem annyira vékony lábakra igaz. Ha nem szeretnéd, ha a lábad vastagabbnak látszana, mint amilyen, akkor a klasszikus ceruzaszoknya nem a legjobb választás. Ha viszont marad egy kis bősége az anyagnak, akkor ez a hatás máris nem érvényesül annyira drámaian.

Nálam sajnos itt vérzett el a ceruzaszoknya. De sebaj, marad még fazon bőven, ami jó lehet.

 

Ne bánd, ha esetleg a ceruzaszoknya nálad is valamiért kiesett a rostán, mert itt van a csodás A vonalú szoknya, millió lehetőséggel, hosszban, anyagban. A tárháza szinte kimeríthetetlen. Erről majd egy másik posztban.

 

 

Milyen cipővel hordd a ceruzaszoknyát hogy mai és friss legyen az öltözeted?

Hajdanán a ceruzaszoknya a klasszikus stílust képviselte, és elképzelhetetlen volt tűsarkú nélkül. Manapság, szerencsére már sokkal több lehetőségünk van, mert bizony valljuk be, nem sokan hordanának ceruzaszoknyát, ha az még mindig csak magassarkúval és elegáns kiegészítőkkel lenne kompatibilis.

Na de ma már sokkal vagányabb a kép.

Gyakorlatilag (majdnem) bármilyen cipővel kompatibilis lehet, ha az outfit többi része és az alkalom összhangban vannak vele. Csak azt kell kitalálnod, hogy egy vagány trendi szettet szeretnél, sportosabb verzióban tolnád, vagy szexisre vennéd a figurát.

Ettől függ ugyanis, hogy sneakerrel, sliponnal, balerinával, szandállal vagy magassarkúval párosítod. Azért azt gyorsan hozzáteszem, hogy első kettő ha a lábszár, vagy a boka nem karcsú, akkor nem fog igazán jól mutatni. Keresd a platformosabb változatokat, azok most úgyis trendik. Ha magasabbnak tűnsz, annak vékonyító hatása van.

Azért írtam, hogy majdnem, mert amivel a legtöbb esetben katasztrofális összhatást lehet elérni az a ceruzaszoknya – fekete bokacsizma harisnya nélkül, vagy testszínű harisnyával kombó. Nem mondom, hogy mindig rossz, talán, ha te vagy a hosszú combú “nyakig-láb”, akinek jót tesz a lábrövidítés, akkor lehet, hogy működik, egyéb esetekben kevésbé. Elvág a szoknya alja valahol, és elvág a bokacsizma is valahol, közte pedig erős a kontraszt a fekete és a fehér bőröd között. Olyan leszel, mint akinek nincs is lába. Ha így szeretnéd viselni, akkor harisnyaszezonban, fekete harisnyával tedd.
Vagy otthon, mikor áramszünet van. Na jó vicceltem. Inkább soha.

Milyen anyag, milyen minta, milyen szín?

Hajdanán a ceruzaszoknya szövetből készült és egyszínű volt. Aztán jött a ruhamennyország. Manapság minden van, csak kigondolod, és már veheted is…… Hát, sajnos nem. Viszont egy jó varrónő csodákat tehet. Az a helyzet, hogy komoly utánajárást és kitartást igényel, ha valóban szeretnél izgalmas ceruzaszoknyákat begyűjteni. Ha rászánsz pár évet biztos vagyok benne, hogy gyönyörű szoknyákra teszel szert itt-ott. Virágos, kockás, pöttyös, csíkos, selyem, szövet, pamut, műbőr. Jöhetnek a színes darabok is. A Pinteresten lehet inspirálódni, az üzletekben meg lecsapni rájuk, ha a kezedbe akad egy-egy szuperszónikus darab. És ami a ceruzaszoknyában a legjobb, hogy nem trendi. És így ki sem fog menni a divatból sohasem. A letisztultabb darabok, akár az alapruhatárad részét is képezhetik.

 

Mi a helyzet a szoknyahosszal?

A legideálisabb szoknyahossz a lábadat a legvékonyabb részén vágja el. Térd fölött kicsivel, térd alatt kicsivel. Hogy neked melyik, azt ellenőrizheted, ha beállsz a tükörbe és elkezdesz magad előtt egy szoknyát felfelé húzni. Hol formázza legszebben a lábadat?

A lábszárközépig érő szoknyahossz a nők 10%-nak előnyös. Vékony lábszár kell hozzá, és magasság. Ennek ellenére most trend, és sokan felveszik. A trendek szerint bő oversize felsővel, ami kb. úgy hat, mintha két zsákot húztunk volna magunkra. Ráadásul ránk tesz úgy 10-15 kilót. Van akinek még így is rendben van, na ők megint csak az a 10%. Ha mindenképpen ezt a hosszúságot szeretnéd, akkor legalább a felsőd ne legyen bő hozzá. Hacsak nem szeretnél optikailag nagyobbnak tűnni.

 

Ez a leírás persze nem helyettesíti az alkatelemzést, stílustanácsadást. Csak pici iránymutatást ad. A megfelelő fazonok kiválasztásához az alkatot jobb teljesen kielemezni, hogy egyedi javaslatokat lehessen tenni.

Ha azért bizonytalankodsz, mert nem szeretnéd alávetni magad egy ilyen lehangoló mustrának, akkor biztosíthatlak tudom mire gondolsz, én is átéltem párszor. Pontosan tudom, mit érez az ember, mennyire megsemmisítő tud lenni, miközben a hiányosságaira hívják fel a figyelmet. Nos én ezt önismereti trénerként nagy-nagy figyelemmel és törődéssel végzem.

Megerősíteni szeretnélek abban, hogy csodás vagy, legyen bármilyen is az alkatod. És nem kell tökéletesnek sem lenned! Viszont ha megtehetjük, hogy kiemeljük a legszebb részeidet, és arra hívjuk fel a figyelmet, amit igazán értékelsz magadban, akkor miért is ne válasszunk olyan fazonokat, amik ehhez hozzásegítenek!

Az összeállított képeken, szerintem jól látszik a ceruzaszoknya áldásos és kerülendő hatása!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal!