Divatos és trendi manapság kapszula gardróbot kialakítani. Ezért sokan belevágnak anélkül, hogy tisztáznák, vajon nekik való-e, az életformájuk, a személyiségük tükrében működni fog-e nekik, ha kapszula gardróbot alakítanak ki. Ha már te is fontolgattad a dolgot, akkor állj meg egy pillanatra, és gondold át a cikkben foglaltakat.

Még mielőtt belemerülnénk abba, hogy a kapszula gardrób kinek is való, tisztázzuk: 

 

Mi a kapszula gardrób?

 

A kapszula gardrób lényege, hogy egymással jól kombinálható, stílusban, színben minőségben egymással harmonizáló alapdarabokat tartalmaz. Mivel nem trendkövető, így az elhasználódás az egyetlen ok, ami miatt kikerül egy adott darab a ruhatárból. Semmiből sincs sok. A ruhadarabok halmozása kerülendő, nincsenek ugyanolyan, vagy közel azonos darabok, arra törekedj, hogy a lehető legkevesebb ruhadarabot tartalmazza a kapszula, de még kielégítse az igényeidet. Kerüld az aktuális trendeket, azokat, amiket egy következő szezonban ki kéne selejtezned, és kerüld a minőségileg silány darabokat is. Így teljesül a kapszulagardrób célja, a költséghatékonyság, a kis helyigény és a variálhatóság is.

Magyarországon nem lehet egyetlen kapszulában gondolkodni. Lévén, hogy 4 évszak váltakozik, minimum két kapszulának lennie kell. És a kapszulák száma akár növelhető is.

 

A kapszula gardrób felépítésekor teljes mértékben törekedni kell az egyéni igények feltérképezésére. Nem biztos, hogy két kapszula elég lesz, nem biztos, hogy a klasszikus alapdarabok és színek képezik egy kapszularuhatár alapját. Így amikor arról olvasol, hogy mi legyen a kapszula ruhatárban, és találsz felsorolásokat, akkor ne kövesd automatikusan, bátran térj el tőle és alakítsd a saját igényeid szerint.

 

A kapszula gardrób sem egy szigorú szabályrendszert jelent, hanem csak egy ruhatár típus, amit azoknak találtak ki, akik nem szeretnének túl sokat bajlódni a ruhatárukkal.

Sőt, azt is megteheted, hogy csak életed egyetlen területére építesz kapszula ruhatárat, mondjuk, ha  a munkád szigorú dress code betartását követeli meg. De ha az életed többi területén inkább szereted a változatosságot, frissességet, szívesen vásárolsz trendi darabokat, akkor nem kell magadat beszorítani egy kapszulába.

Ha viszont kapszulát építesz, akkor ott résen kell lenned, mert semmi olyan nem kerülhet be, ami nem kombinálható színben, vagy fazonban a kapszula már meglévő darabjaival. Persze nem fog jönni a gardróbrendőrség, csak akkor már nem kapszula gardróbról beszélünk.

A kapszula gardrób lényeges eleme a variálhatósága. Minden mindennel kombinálható. Ezért választanod kell egy alapot, egy semleges színt, amire aztán építed a többit. Ez olyan semleges szín legyen, ami jól passzol a kapszulában lévő többi színnel. Szürkét, feketét, bézst, tengerészkéket, sötétbarnát, attól függően, hogy neked melyik előnyös. Ez képezi az alapot, a bázist, azután ehhez jöhet a többi, de egymással továbbra is jól kombinálható szín. Ha nem is követed a színtípusod színeit, akkor is érdemes figyelembe venni, hogy egy kapszulán belül ne keveredjenek a hideg és meleg színek, ha szeretnél harmonikus összhatást. 

 

Aztán jöhetnek a fazonok is. Minden esetben az aktuális élethelyzetedből, a személyiségedből és abból érdemes kiindulni, hogy az adott kapszula milyen tevékenységedhez készül. Ezektől függ ugyanis, hogy az összeállítás milyen fazonú és típusú ruhákat tartalmazzon. 

 

Arról, hogy mi minden tartozik bele egy kapszulába (cipők, ékszerek, táskák, kendők), és mennyi darabot tartalmazzon megoszlanak a vélemények. Szerintem nem a számok a lényegesek, hanem az, hogy te komfortosan érezd magad vele. Ha folyamatos hiányérzeted van, akkor nem leszel elégedett a végeredménnyel. 

 

Az a lényeg, hogy a kapszuláid a te életformádra legyenek kialakítva, és akkor mindegy, hogy 10 vagy 15 darabból állnak. Persze a túl nagy mennyiséggel éppen a lényegét veszíti el a projekt, ezért nem érdemes túlzottan elszállni vele.

 

 

 

Honnan tudhatod, hogy neked való-e a kapszula gardrób vagy sem?

 

Ha te az vagy, aki lázasan követi a trendeket, és alig várod, hogy megjelenjen az üzletekben az új kollekció, ha szereted a változatosságot, ha az outfited egyes elemeit sosem vennéd fel egymást követő napokon, de még egy héten belül sem szívesen ismételnéd. Ha szenvedélyes táska, cipő, ékszer gyűjtő vagy, ha szereted az izgalmas összeállításokat, a különleges szabásokat, színeket, mintákat, akkor egyáltalán nem neked való a kapszula gardrób.

Ha szeretsz egyedi lenni, és hagyod, hogy a személyiséged megmutatkozzon az öltözködésedben, ha van benned drámaiság, dög vagy éppen vagányság, és emiatt a bonyolultabb összhatás sem áll tőled távol, akkor eszedbe ne jusson kapszularuhatárat építeni.

Ha mindezeknek az ellenkezője vagy, vagyis egyáltalán nem vonzanak a trendek, jobban kedveled az időtálló dolgokat, ha nem zavar, hogy esetleg ugyanaz a ruhadarab, bár más összeállításban, de újra megjelenik rajtad, ha elég egy táska, és 2 pár cipő, akkor a kapszula gardrób valószínűleg neked való.

Ha előnyben részesíted az egyszerű formákat, letisztult, visszafogott ruhákat, a rád inkább a semmi feltűnő a jellemző, akkor bátran vágj bele kapszula gardrób kialakításába.

 

Ha szeretnél a gardróbrendezéshez egy ingyenesen elérhető komplexebb anyagot, akkor itt tudod megszerezni:

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal!