Azt olvasom az egyik ruha webáruház hirdetésében, hogy a fekete minden ruhatár alapja.

Nem, nem, nem és nem!!!
Az már más kérdés, hogy minden ruhatárban ott van, de sajnos a legtöbb színtípusnak nem tartozik az előnyős színei közé.

Valahol ott kezdődhetett a történet, hogy ifjúságunk hajnalán szerettünk bele a feketébe, amikor még nem voltak ráncaink, nem ült ki a fáradtság az arcunkra, és még a fekete sem tudott elszínteleníteni, megfakítani, ránk tolni 10 évet. Vagy ha ránk tolt, ki törődött vele? Még jót is tett az imázsunknak, ha felnőtt nőnek látszottunk.

 

 

Csakhogy elérkezik a pillanat, amikor ez elkezd megváltozni.

A fekete átveszi az uralkodó szerepét, és elnyomja a ragyogásunkat, felerősíti a ráncainkat, elmélyíti a karikákat a szemünk alatt, túlharsog, ha nem vagyunk résen.

 

Csak több kiló smink tudná ezt ellensúlyozni, de kinek van kedve maszkkal a fején közlekedni egy átlagos napon? Vagy úgy egyáltalán, maszkkal közlekedni.

Mi van a fekete elnyomásának hátterében?

Meghatározható, hogy egy adott színben hány százalék a különböző színek aránya. Minél több feketét tartalmaz egy szín, annál mélyebb színről van szó. A tiszta feketében értelemszerűen 100% fekete tartalom van.

Azon múlik, hogy tudod-e viselni a feketét, hogy a te kontrasztértékeid hány százalék feketét tudnak tolerálni.

Ez pedig azon múlik, hogy mi a legvilágosabb és a legsötétebb kontrasztérték az arcodon, és ezek mennyire széles skálán mozognak, mennyire esnek egymástól távol. Van-e olyan sötét, a legsötétebb értéked, ami versenyre tud kelni a fekete mélységével, vagy sem.

 

Ha igen, akkor alapból a te színed a fekete. Ha nem, akkor érdemesebb más alternatívát keresni. Ha a te kontrasztértékeid nem bírják el a feketét, akkor addig kell visszafelé menni ezen a színmélységi skálán, amíg találsz olyan színt, ami már megfelel a kontrasztértékeidnek. Szóval esélyes, hogy nem a fekete lesz az egyetlen a színskálán, amit a természetes kontrasztjaid nem tolerálnak. A színtípusod lesz a mérvadó ebben.

Ha nem tudod, milyen színtípusba tartozol, mert még nem jártál színelemzésen, akkor lépj a tükör elé, és smink nélkül nézd meg magad feketében.

Mit látsz? Látod a ragyogást a szemedben? Látod a bőröd finomságát? Látod, hogy a fekete (a szín teljes hiánya) támogat, frissít és fiatalít? A kontrasztjaid (szemszíned, a hajad színe) kompenzálják a fekete sötétségét?

Ha igen, akkor valóban a te színed.

 

 

ősz hajú nő

 

 

 

Ha most magad elé teszel valamit, amiben mindig a lehető legjobban érzed magad (és nem fekete), akkor mit látsz? Van különbség? Azonnal felvirul az arcod? Kisimulsz, fiatalosabb, ragyogóbb leszel? A szín amit magad elé vettél hozzáad a megjelenésedhez, ellentétben a feketével, amit az imént próbálva inkább eltompított, fáradtabbá tett?

Ha van különbség, akkor neked nem a fekete a színed. Szerencsére van más alternatíva.

Kik hordhatnak feketét?

 Akik bátran hordhatnak feketét, azok a Telek (Élénk, Hideg, Sötét), és akik nem nagy mennyiségben, de azért viselhetik, az Élénk Tavasz, és a Sötét Ősz.

Negyven felett még azok is, akik viselhetik, jól teszik, ha kiegészítik ékszerekkel, ha van az arc és a ruha között bőrfelület. És még nekik is lesznek olyan napok, amikor inkább lehangolja őket a fekete, és érdemes elkerülni.

 

 

Akinek nem jó, mit viselhet helyette?

 

sötétkéket (navy) – Tavaszok, Nyarak (liláskék is jó), Őszök, Telek
sötét lilát – Hideg Nyár, Telek, 
sötétbarnát – Meleg Ősz, Sötét Ősz,
bordót – Lágy Nyár, Sötét Ősz
fenyőzöldet – Telek, Nyarak, 
sötétzöldet – Meleg Ősz, Sötét Ősz,
sötét szürkét, jeges szürkét – Telek,
közép szürkét – Nyarak,

Amivel semmiképpen sem tudsz mellényúlni az a sötétkék (navy, univerzális kék). Szóval ha nem tudod a színtípusod, és gyanús, hogy a fekete nem a te színed, akkor válaszd inkább a sötétkéket. 

 

Mindenképpen le kell-e mondani róla vagy viselhető arctól távolabb?

 

Nem vagyok a szélsőségek híve. Ha nem szeretnéd kiirtani a ruhatáradból, semmi gond, nem fog jönni a divatrendőrség. Lehetséges, hogy kötődsz a feketéhez, mert a komfortzónádon belül ez van és te szeretnél biztonsági játékot űzni. Vagy alapvetően nyitott vagy másra, de olykor szeretnél elbújni. Miért is ne lehetne pár fekete darabod.

Azért érdemes akkor egy jó sminkkel vagy ékszerekkel párosítani. Haladj kis lépésekben, ahogy neked jólesik.

 

Ugyanakkor tudd, hogy ha egyébként a színtípusod szerinti színekkel töltöd meg a ruhatáradat, és a színtípusodtól távol esik a fekete, akkor nem lesz meg az összhang, a nem annyira színtelített ruhatárad és a fekete darabok, vagy kiegészítők között. Virítani fognak, és elnyomják a szetted darabjait. Lefakítják a színeit. Ha szeretnél jó megjelenést, és egy harmonikus ruhatárat, akkor annyi más alternatívában gondolkodhatsz.

Ha segíthetek neked ebben, akkor várlak színtanácsadáson>>

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal!