A legtöbbször ösztönösen tudjuk, hogy mi áll jól nekünk. Vannak színek, amiktől hidegrázást kapunk, és soha, de soha nem hordanánk őket. És szép számmal akadnak olyan színek, amiket annak ellenére kedvelünk, hogy tudjuk, nem tartoznak a legjobb színeink közé.

Én például  a kiwizölddel vagyok úgy, hogy ölni tudnék érte, és közben tudom, pocsékul áll. Így inkább a lakberendezésben csempésztem be a színeim közé.

Ha neked is van olyan szín amiről tudod, hogy inkább kerülnöd kéne, mint viselni, de nem szeretnél lemondani róla, akkor mi lenne, ha csak kiegészítőként hordanád. Mondjuk megjelenhetne cipőként, táskaként, az arcodtól távol.

Előfordul, hogy az üzletben másnak látunk egy színt, mint aztán később természetes fénynél. Sajnos az üzletek világítása a legtöbb helyen nem alkalmas a természetes fény visszaadására, így gyakran érhetnek meglepetések, miután otthon kipakoljuk  a zsákmányolt árut. A weboldalakról már nem is beszélve. Mennyi meglepetés érhet, a kicsomagolást követően.

Na de ha már ott van az a ruha, vagy felső, és kissé eltér attól a színtől, amit reméltünk, mit tehetünk, akkor?

Vagy ha annyira beleszeretünk egy darabba, hogy még az sem tántorít el a vásárlástól, hogy nem illik bele a színeinkbe, akkor hogyan tehetjük kompatibilissé?

Ha megnézed az első képet, ránézésre semmi különös, sőt még úgy is tűnhet, hogy tökéletes ez a szín. De nem az. Ez ugyanis egy narancsos piros felső (lehet, hogy a monitoron ez annyira nem fog látszani, de élőben igen), vagyis meleg szín. Inkább Élénk Tavaszoknak ajánlható.

Én viszont Élénk Tél vagyok. Igaz, hogy az Élénk Tél elmehet egy kicsit a tavaszi színek felé (itt-ott), hiszen a tavasz van rá hatással.

Szóval ez a szín még határesetnek mondható. Mégsem lesz a legideálisabb, mert az az igazi piros lenne. A szememen látszik is, hogy nem ragyog, inkább szürkés lett, és mintha a ráncaim is kicsit erősebbek lennének.

Bár az üzletben láttam, hogy kicsit narancsos, ott  azért kevésbé tűnt annak, mint természetes fényben, azért azt tudtam, hogy ez bizony nem ferrari piros. Végül megvettem.

Mit lehet vele tenni?

Le kell tompítani a nagy felületből. Tehettem volna az arcom közelébe egy kendőt, sálat, és az is jó, hogy felvettem rá egy sötétkék dzsekit. Így már nincs akkora felületen az arcom közelében.

Én annak a híve vagyok, hogy amikor ahhoz van kedvünk, bátran hágjuk át a szabályokat.

Lehetőleg ne szabjunk még több korlátot magunknak, mint ami amúgy is van már, inkább játsszunk. Az öltözködés élvezet, öröm és játék.

Ha szigorú szabályok közé szorítjuk magunkat, akkor kényszeressé válik. És ez persze nem azt jelenti, hogy ne vegyük figyelembe a színtípusunkat. Van olyan szín, amit még zokniként sem hordanék. Ösztönösen tudom, hogy nem jó nekem.

De amelyiket szívesen felvesszük, mert tetszik, mert kérjük a rezgését, de nem a legideálisabb, annál ki tudjuk találni miként viselhetjük mégis.
Például így:

 Benedek Krisztina

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal!