Nem nagyon ismerek olyan nőt, aki ne imádná a cipőket és ne követné a cipő trend alakulását. Óriási cipőkészletet tudunk felhalmozni, folyton elcsábulunk egy-egy újabb darab láttán.
Webáruházakban csodás darabokat találni, de ha nem veszel próba nélkül cipőt, akkor ezekről le kell mondanod. Az üzletekben viszont a fekete-barna-szürke halmokon túl, elvétve találni az őszi téli kollekcióban mást. Ebben a szezonban szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert most fellelhetők bordó, kék, és elvétve piros darabok is a kínálatban.

Az idei cipő trend forma tekintetében elég változatos és ez szuper! Mindenki talál stílusának megfelelőt. Chelsea bokacipők, vagány bakancsok, sneaker-ek, Ugg csizmák, és társaik, Western bokacsizmák, hosszú-szárú csizmák, combcsizmák, lapos sarkú, platform-, telitalpú, széles és tűsarkak. Van itt minden…
Ebben a cikkben megnézzük, mik az idei cipő trendek, melyiket, hogyan hordhatjuk, miként lehet előnyös az alkatunkhoz, lábformánkhoz. És azt is milyen szettbe illeszthetjük be.

Bakancsok

Az idei őszi- téli szezon szívemhez legközelebb álló cipő trendje az utcai bakancsok.
Az üzletek hatalmas arzenált vonultatnak fel belőle idén.

Tipp!

Mielőtt lemondanál arról, hogy 40 felett bakancsot viselj azzal a felkiáltással, hogy ez neked már nem megengedett, olvass tovább!

Mennyire vagy vagány személyiség? És az öltözködésben?

Ez a két kérdés, amit fel kell tenned magadnak.

Itt aztán tényleg fontos a személyiség, mert ezeket a darabokat tudni kell viselni.
Egyszerűen lehetetlen eltűnni bennük.

Amire érdemes figyelni, hogy sokszor a forma és a díszítettség meghatározza, hogy milyen stílusú ruhához vehetjük fel az adott darabot.

A mai trendek megengedik a stílusok keverését, ehhez azért vagy tudásra, vagy ösztönös stílusérzékre szükségünk van. Szerencsére megtanulható egy olyan látásmód, amivel magabiztosan öltözködhetünk reggelente.

Kétféle stílus van jelen most. Az egyik a túrabakancsokból merített, a másik az alternatív zenei irányzat, a punkok kedvelt darabja. Mindkettő beilleszthető a hétköznapi ruhatárba.

 

 

Stílustipp!

Előbbit felvehetjük sportos darabokhoz, a most amúgy is nagyon menő kockás ingekhez, pufi mellényekhez, nagy sálakhoz, kendőkhöz, hatalmas pulcsikhoz és szűk farmerhez. Illetve a boho style darabjaihoz, bő hosszú szoknyához, oversized szövet kabátokhoz, romantikus falusi stílust idéző darabokhoz.

Utóbbit a most szintén trendi pliszírozott szoknyához, bőrnadrághoz, szövet kabátokhoz. A kedvencem a képen lévő csipkeszoknya, szövetkabát, bakancs összeállítás, és a kockás szövet zakó-nadrág, bakancs look.
A neccharisnya most ekkora felületben nem annyira menő, mégis a képen lévő szettben nagyon jól mutat, ha formás lábak társulnak hozzá.

Hova tűrjük a nadrágot, és mi a helyzet a kilógó zoknikkal?

A túrajellegű bakancsoknál kifejezetten jól mutat, ha a zokni kicsit kilóg belőle. Van amelyiket már eleve úgy tervezték, mintha zokniban végződne. A zokni legyen vastag, és akár színes, mintás.

Stílustipp!

Az „alter” bakancsoknál nem mutat jól, ha a nadrág és a bakancs közötti részen kivillan a zokni. Egy esetet kivéve! Ha szándékosan felhívod rá a figyelmet, ha feltűnő színű, vagy elüt a szetted többi részétől. Persze csak tudatosan! A béna csak tudatosan lehet stílusos!

Az idei trendek szerint a nadrágot nem tűrjük a bakancsba, csizmába, hanem vagy feltűrve hordjuk, vagy eleve halász nadrágról van szó.

A trendek sajnos az egyéni adottságokat a legkevésbé sem veszik figyelembe. Jelen esetben azt, hogy bizony a feltűrt nadrágszár nem minden esetben előnyös. Lábvastagító hatású, és aki alacsony, azt még jobban összenyomja.

A halásznadrágból meg kilóg a lábunk. Nyáron ez akár még jó is lehet, de ki a csuda akar fagyoskodni télen és szabad bőrfelületeket hagyni magán?

Ami insta fotón csodás, még nem biztos, hogy praktikus is. Sőt. A legtöbb esetben a fotó erejéig viselik.
Szóval én bizony betűröm, trendek ide, vagy oda. Akinek nem tetszik, ne nézzen oda.

 

 

Stílustipp!

Ahogy már említettem, a feltűrt nadrágszár rövidíti a lábat. Ha alacsony vagy, vagy nem vékonyak a lábaid, akkor összenyomod, és szélesíted magad így. Csak akkor nem rontod az összképet a nadrágszár feltűrésével, ha a nadrággal azonos színű a cipőd. Akkor bátran hordd így. Egyébként is, az azonos színű nadrág és cipő hosszítja az alakot, vékonyít, nyújtja a lábat. Ha mindezekre nincs szükséged, vagy éppen ellenkező hatást szeretnél elérni, akkor kifejezetten jók lehetnek az eltérő színek és a láb rövidítése.

Ha szoknyát viselsz, akkor ahol a bakancs szára végződik, ott szélesíteni fogja a lábad. Ha vékony a lábszárad, akkor ez nem probléma. Ha viszont ezt nem szeretnéd, vegyél fel a cipővel azonos színű harisnyát, vagy a szoknyád érjen a bakancs alá. Érdemes többféle fazont felpróbálni, különbözően hathatnak a lábformára.

Bokacsizmák

Folytassuk a bokacsizmákkal a sort. Amire a bokacsizmáknál érdemes figyelni az az, hogy ahol végződnek, ott vastagítani fogják a lábszárat. Ha halásznadrággal viseljük, ami még nem is lóg rá a csizmára, akkor két keresztirányú vonal képződik a lábszáron, aminek még inkább szélesítő hatása van.
Ha nem vékony a lábszár, akkor ezt érdemes elkerülni, trend ide, vagy oda.

A vízszintes vonalaknak van még egy hátrányuk, nem csak vastagítanak, hanem rövidítenek is.

Így ha rövidek a lábak, akkor még rövidebbnek fognak látszani optikailag. Ha viszont valaki nagyon magas, vagy arányaiban az alsóteste hosszabb, mint a felső, netán túlságosan vékony a lábszára, akkor csodásan használható ez a megoldás az arányok helyreállítására, alacsonyításra, vastagításra.

Stílustipp!

Ha a csizma és a nadrág azonos színű, akkor csak arra kell ügyelni, hogy a nadrág érjen a csizma száráig, és máris bátran hordható alacsony és telt hölgyek számára is.
A rövid szoknya és a bokacsizma testszínű harisnyával csak vékony lábakon és akkor mutat jól, ha a ruha és a csizma színe között nincs nagy kontraszt. Világos szoknya/ruha és fekete bokacsizma, úgy hogy semmi más fekete nincs az outfitben, az nagyon nem lesz harmonikus. Ott a fekete harisnya sem fog működni.

A bokacsizmák fazonját, stílusát meghatározza a sarok formája, a talp vastagsága.

Ha a bokacsizma platformos, és arányaiban nem kecses, akkor az a vékony lábú, filigrán hölgyekhez nem fog passzolni. Olyan lesz látszatra, mintha ólmos súlyok lennének a lábukon. Ettől a boka és a láb még vékonyabbnak tűnik majd.
Ezekhez a bokacsizmákhoz teltebb idomokra van szükség.

Ennek éppen ellentéte a finom, vékony sarkakkal tervezett modellek. A teltebb nőknek olyan lesz, mintha pálcikákon állnának. Teljesen elrontja az arányokat.

A telitalpú bokacsizma viszont a legtöbb alkatnak jól áll.

Van benne finomság, és teltség is. Pont annyira nőies, amennyire kell. (Nem a brutálisan platformos darabokra gondolok!)

Magas sarkú cipők, csizmák

Jöjjenek a nőcis darabok, amik szexivé, elegánssá teszik a szettet, persze stílusuktól függően.
A klasszikus tűsarkút én inkább csak vékony hölgyeknek ajánlom. A nagyobb súlyt jobban tartják a vastagabb sarkú cipők. Másik előnyük, hogy az arányokat sem rontják el a teltebb hölgyek esetében. Nincs olyan hatásuk, mintha ropin, vagy tűkön egyensúlyoznának.

És pont ellenkező a hatás, ha vékony hölgyek vesznek fel erőteljesebb cipőket. Nekik meg az kerülendő, mert még jobban kihangsúlyozza ha például a boka túl vékony. Olyan elveszettnek tűnnek benne.:)

Stílustipp!

A combcsizmák hosszú lábakon, a harisnya csizmák vékony bokákon mutatnak nagyszerűen. Ugyanez a helyzet a bokában záródó, bokapántos, vagy bokában megkötős darabokkal. Vastagítják a bokát. Egyedül a nude szín az, ami ha nem tudunk lemondani róla, akkor esetleg nem rontja el a lábszárunkat. A megfelelő nude szín megtalálása igazi művészet, ugyanis olyan színre van szükségünk, ami teljesen beleolvad a bőrünk színébe, és olyan, mintha nem is lenne rajtunk.

Kivágott orrú csizmához, cipőhöz soha, de soha ne vegyünk harisnyát!

Akkor sem, ha néha magazinokban ezt látjuk. Annyira rosszul néz ki a kivágásból kikandikáló harisnya.
Így különösen télen, az ilyen csizmák funkcióját én nem értem. Maximum fűtött garázsból indulva és érkezve, fűtött kocsiban utazva tudom elképzelni.

A képen lévő nyitott cipőket csak amiatt tettem bele a repertoárba, mert az ünnepek közeledtével, estélyi ruhához gyönyörűek. Az utcára ki menne ki bennük most? Bízom benne, hogy a korral bölcsességet is gyűjtöttünk magunkra.

Chelsea cipők – Western csizmák  

Két egymástól elég távol lévő stílust képviselnek, mégis a Chelsea cipők és a Western (boka)csizmák az örök klasszikusok. Soha ki nem mennek a divatból. Gyakorlatilag a bokacsizmák családjába tartoznak, és ugyanazt a vonalat képviselik. Erről már mindent leírtam korábban, most nem ismételném. Mindkettő rendkívül stílusos darab.

Ha igazán magas szintre szeretnéd emelni a szettedet, és persze ha beleillik az ízlésvilágodba, akkor mindenképpen legyen egy-egy pár belőle a cipősszekrényedben. 

 

Ugg csizmák

Ami most tört igazán utat magának, azok az Ugg csizmák. Pár éve még több stílustanácsadó kardoskodott amellett, hogy az Ugg csizmák nem utcai viseletek, és stílustalanok, és totál ízlésficamos, aki felveszi. Erre most megjelentek az Ugg csizmák az utcai viseletben.

Puff neki! Érdemes csínján bánni az ilyen kijelentésekkel, hisz a divat forgandó.

Akkor most mi van?

Klasszikus értelemben szépnek tényleg nem mondhatók, főleg, ha már a hordás következtében eldeformálódtak, elvesztették a formájukat. Ilyenkor érdemes inkább kidobni, mert egy elhasználódott, megkopott cipő lehúzza az outfitet és igénytelenséget tükröz.

Stílustipp!

És ha már itt tartunk, arra érdemes figyelni, nem csak az Ugg esetében, hogy soha ne induljunk el koszos cipőben. Hihetetlen károkat okoz a külsőnkben, ha a lábunkra tévedt pillantások egy koszos cipő látványába üzköznek.

 

Ugyanakkor az Ugg csizmákra mégiscsak jó ránézni, mert olyan melegséget árasztanak magukból a hideg télben.
És lehet őket úgy hordani, hogy az ne legyen taszító.

Például a képen lévő outfitekben szerintem tökéletesen beleillenek. Az, hogy valóban melegek-e, és ellenállnak-e az időjárás viszontagságainak, az már nem olyan biztos.

Mindenesetre Ugg csizmába akkor érdemes beruházni, ha be tudjuk szerezni átlagáron, tudva, hogy valószínűleg nem fog velünk túl sok szezont átélni.

Szeretnél biztosra menni, és stylisttal vásárolni?

A Stylisttal vásárlás részleteiről itt találsz  hasznos információkat>>

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Tetszett a cikk?

Oszd meg a barátaiddal!